Usvojen Nacionalni plan zapošljavanja za 2014.

Bez autora
Dec 26 2013

Direktor Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ) Siniša Nadbantić izjavio je, povodom donošenja Nacionalnog akcionog plana (NAZP) za 2014. godinu, da veruje da će dobro razvijen socijalni dijalog u lokalnim samoupravama i rad lokalnih saveta za zapošljavanje, u koji su uključeni i zaposleni u filijalama NSZ, u 2014. doneti dobre rezultate. Najvažnije je da zajedno dobro kanališemo mere na lokalu i uskladimo ih sa NAPZ za 2014. godinu. Da li će se aktivne mere odnositi na pripravnike, stručnu praksu, različite obuke za mlade, novo zapošljavanje, podsticanje preduzetništva kroz benefite, zavisiće od potreba na lokalnim tržištima rada. NAPZ za 2014. godinu, koji je Vlada Srbije usvojila na sednici 25. decembra, definiše se politika Vlade u oblasti zapošljavanja i način njegove realizacije preko odgovarajućih ministarstava.

Usvojen Nacionalni plan zapošljavanja za 2014.Direktor Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ) Siniša Nadbantić izjavio je, povodom donošenja Nacionalnog akcionog plana (NAZP) za 2014. godinu, da veruje da će dobro razvijen socijalni dijalog u lokalnim samoupravama i rad lokalnih saveta za zapošljavanje, u koji su uključeni i zaposleni u filijalama NSZ, u 2014. doneti dobre rezultate.

"Najvažnije je da zajedno dobro kanališemo mere na lokalu i uskladimo ih sa NAPZ za 2014. godinu", rekao je Nadbantić novinarima.

"Da li će se aktivne mere odnositi na pripravnike, stručnu praksu, različite obuke za mlade, novo zapošljavanje, podsticanje preduzetništva kroz benefite, zavisiće od potreba na lokalnim tržištima rada", dodao je Nadbantić.

NAPZ za 2014. godinu, koji je Vlada Srbije usvojila na sednici 25. decembra, definiše se politika Vlade u oblasti zapošljavanja i način njegove realizacije preko odgovarajućih ministarstava.

Tim dokumentom je planirano šta je realno moguće uraditi, koje oblasti treba staviti u prvi plan i koliko sredstava obezbediti za zapošljavanje najugroženijih grupa nezaposlenih koje su definisane kao prioriteti, navedeno je u saopštenju NSZ.

Reforma propisa koji regulišu tržište rada i institucije tržišta rada predstavljaće važan element strukturnih reformi, sa osnovnim ciljem da se podstakne otvaranje radnih mesta u privatnom sektoru, uz zadržavanje neophodne ravnoteže između interesa poslodavaca i zaposlenih.

Jedan od osnovnih ciljeva svih strukturnih reformi, ne samo u ovoj oblasti, predstavlja povećanje stope zaposlenosti.

S tim u vezi, u narednom periodu biće izvršena reforma institucionalnog okvira za funkcionisanje tržišta rada, tako da se poveća njegova fleksibilnost i zapošljavanje radnika učini jeftinijim i manje rizičnim za poslodavca.

Za realizaciju planiranih programa i mera aktivne politike zapošljavanja potrebno je obezbediti 2.600.000.000 dinara u budžetu Srbije za 2014. godinu.

Dodatna sredstva obezbediće se iz budžeta teritorijalne autonomije i jedinica lokalnih samouprava za učešće u realizaciji lokalnih i regionalnih akcionih planova zapošljavanja, kao i direktnog granta NSZ za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja iz IPA 2012.

Ostvarenju osnovnog cilja politike zapošljavanja - da se u Srbiji do kraja 2020. godine uspostavi efikasan, stabilan i održiv trend rasta zaposlenosti, kao i da se politika zapošljavanja i institucije tržišta rada usklade sa tekovinama EU, doprineće ostvarenje pojedinačnih ciljeva politike zapošljavanja u 2014. godini.

Ti ciljevi su usmereni na poboljšanje uslova na tržištu rada i unapređenje institucija tržišta rada, podsticanje zapošljavanja i socijalnog uključivanja teže zapošljivih lica, razvoj socijalnog preduzetništva, podršku regionalnoj i lokalnoj politici zapošljavanja i unapređenje kvaliteta radne snage i ulaganje u ljudski kapital.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik